ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ LUWERO – NAKASONGOLA
P.O. BOX 238 BOMBO – UGANDA
Τηλέφωνα Ουγκάντα : 0025677450670 , 0025671588141
0025641542461
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ σεβασμιότατος κ. ΙΩΝΑΣ
Τηλέφωνα Αθήνα : 210 8642044 , 6948123019
Οκτώβριος 2005 Αθήνα

Αδελφοί μου χαίρετε,

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεόν για την επικοινωνία μου αυτή μαζί σας. Τον ευχαριστούμε για την χρονιά που τελειώνουμε και για τις πλούσιες Ευλογίες στην εξωτερική Ιεραποστολή.


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσουμε και εσάς για την ευλογημένη συμπαράστασή σας. Τι θα κάναμε χωρίς εσάς. Με την ευκαιρία αυτή, που βρίσκομαι στην Ελλάδα, σας γράφω για να σας πληροφορήσω για τις προσπάθειές μας στην περιφέρεια Luwero – Nakasongola και συγκεκριμένα για ένα από τα κέντρα της Ιεραποστολής της περιοχής αυτής, Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος Degeya Bombo.


Η ενορία της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος Χριστού, είναι η κεντρική μου ενορία και το κέντρο της Ιεραποστολής στην περιοχή. Από εδώ ξεκινάει κάθε προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να μεταδοθεί το μήνυμα Του Ευαγγελίου. Το κέντρο αυτό στεγάζει το Δημοτικό σχολείο της περιοχής, με τουλάχιστον, εννιακόσια παιδάκια κάθε χρόνο. Τα μισά απ’ αυτά είναι ορφανά πολέμου και έιτζ. Αλλά τα προβλήματα που έχουν αυτά τα παιδιά που δεν έχουν γονείς, είναι ίδια με αυτά που έχουν, γιατί η φτώχεια είναι παντού και οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα στοιχειώδη. Το κέντρο συνεργάζεται με το κράτος, ώστε, αυτά τα παιδιά να μένουν στο σχολείο και να μάθουν γράμματα. Το κράτος μας δίνει δασκάλους και εμείς κτίζουμε αίθουσες διδασκαλίας, δίνουμε σχολικά είδη, φαγητά, ρουχισμό και ιατρικές περιθάλψεις. Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά μένουν με τους δικούς τους αλλά από πρόπερσι αναγκαστικά, άρχισα να μαζεύω μερικά κοντά μου, αφού οι γονείς τους πριν πεθάνουν με παρεκάλεσαν να τα φροντίζω και τα’ αφήνουν σε μένα, δηλαδή στην εκκλησία. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο έχουμε διακόσια ορφανά του δημοτικού που κοιμούνται προς το παρόν στις δύο αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι που να τελειώσουμε το κτίριο που αρχίσαμε πέρυσι γι’ αυτά..


Το κέντρο στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής. Εδώ έχουμε τουλάχιστον οκτακόσια παιδιά κάθε χρόνο και τα τρία τέταρτα είναι ορφανά. Από την αρχή της προσπάθειάς μας εδώ, είχαμε ανοίξει ένα ορφανοτροφείο για τα μεγάλα παιδιά και ήταν ο λόγος που κτίζαμε το Γυμνάσιο και το Λύκειο όπου θα μαθαίνανε γράμματα. Εδώ έχουμε πολύ ευθύνη, αφού το κράτος δεν μας βοηθάει σε τίποτα, κτίζουμε τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες διαμονής, πληρώνουμε τους καθηγητές και τους εργάτες.


Το κέντρο στεγάζει το ορφανοτροφείο όπου μένουν τα μεγάλα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου. Τα παιδιά αυτά τα έχουμε κοντά μας για τουλάχιστον έξι χρόνια, δηλαδή από την πρώτη τάξη Γυμνασίου, μέχρι Δευτέρα τάξη Λυκείου. Τα ταΐζουμε, τα σπουδάζουμε και τους παρέχουμε ιατρικές περιθάλψεις. Στο κέντρο βρίσκεται ένα μικρό κέντρο υγείας, όπου δουλεύουν τρεις νοσοκόμες και ένας γιατρός που μας έρχεται μια φορά την εβδομάδα. Το κέντρο παρέχει δωρεάν φάρμακα στα παιδιά των τριών σχολείων, στους χωριανούς, στους περίπου, ογδόντα άτομα, που είναι φορείς του Έιτζ και πληρώνουμε τις νοσοκόμες.


Εδώ βρίσκονται και τα γραφεία της περιφέρειας και σ’ ένα από τα δωμάτια κοιμάμαι εγώ. Έχουμε μόνιμο γραμματέα Ιεραποστολής και ένα γραμματέα για τα θέματα των ορφανών και μόρφωσης και οι δύο πληρώνονται από το κέντρο.
Το γυναικείο μοναστήρι (ένα μικρό σπιτάκι) κι αυτό βρίσκεται στα σύνορα του κέντρου. Εδώ βρίσκονται ένδεκα δόκιμες μοναχές για την αρχή. Τις φροντίζουμε για τα πάντα, αφού δεν έχουν κάτι ακόμα να κάνουν για να καλύψουν τα δικά τους έξοδα.


Στα σύνορα του κέντρου, βρίσκονται ακόμα και τα σπιτάκια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Εδώ θα μένουν από του χρόνου οι καθηγητές και καθηγήτριες που θα διδάσκουν στο κέντρο για τους λόγους που θα αναφέρω παρακάτω. Έχουμε ακόμα στο κέντρο ένα μικρό αγρόκτημα με δεκαπέντε αγελάδες για το γάλα των παιδιών και εβδομήντα κατσίκες.


Σε γενικές γραμμές, το κέντρο φροντίζει σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον δύο χιλιάδες κόσμο, τα χίλια επτακόσια παιδιά, τουλάχιστον κάθε χρόνο, εκατό τουλάχιστον εργάτες κάθε χρόνο, ογδόντα άτομα, φορείς του Έιτζ και τους χωριανούς που περνάνε κάθε μέρα για διάφορα προβλήματα.Ε Λ Λ Ε Ι Ψ Ε Ι Σ  Τ Ο Υ  Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Υ

Πριν να έρθω είχα διάφορες συναντήσεις με ανθρώπους του κέντρου. Συνάντησα και τα παιδιά και τους παρακάλεσα να μου μιλήσουν για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο κέντρο, με το χέρι στην καρδιά. Μερικά από τα προβλήματα που μου είπαν, είναι τα’ ακόλουθα :

1. το θέμα του φαγητού


Πρέπει να σας αναφέρω ότι το καθημερινό τους φαγητό μέχρι φέτος δεν είναι τίποτε άλλο από καλαμποκάλευρο και φασολάδα, εκτός από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα! Που με παρακαλέσανε να κάνω ότι μπορώ για να μπορέσουν να φάνε κάτι άλλο. Το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον (ρύζι και κρέας). Για πληροφορία, κάθε μήνα ξοδεύω τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ευρώ για καλαμπόκι και φασόλια και όταν έφυγα χρωστούσα τόσα, στον άνθρωπο που μας τα πουλάει.

2. Το θέμα των καθηγητών.


Τα παιδιά μου μιλήσανε για τους καθηγητές τους που απουσιάζουν κάθε τόσο και μερικές φορές έρχονται αργά και έτσι χάνουν πολλά μαθήματα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλές φορές αργώ να τους πληρώνω και έτσι μερικοί δεν έρχονται κανονικά. Τώρα που έφυγα τους χρωστούσα δύο μήνες. Για κάθε μήνα θέλω, άλλες τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ευρώ για τους μισθούς. Εκτός από τους μισθούς που αργούν, υπάρχει και το πρόβλημα της μετακίνησής τους. Για κάθε μέρα ξοδεύω εκατό ευρώ για μετακίνηση. Πολλοί απ’ αυτούς έρχονται κάθε μέρα από την πόλη και γι’ αυτούς κτίζουμε τα σπιτάκια του Αγ. Κοσμά.

1. Το θέμα του μικρού κέντρου Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας, δεν είναι τίποτα, παρά μόνο δύο μικρά δωμάτια. Για τόσο κόσμο, χρειάζεται ένα κανονικό κέντρο. Δεν υπάρχουν ούτε αίθουσες νοσηλείας και πολλές φορές πηγαίνουμε τους αρρώστους στα κέντρα άλλων Θρησκειών, και μας ζητάνε πολλά λεφτά.

2. Το θέμα έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας.

Είναι και αυτό ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε μία αίθουσα θα βρείτε τουλάχιστον εκατό παιδιά να κάνουν μαθήματα και μερικές φορές τα μαθήματα γίνονται κάτω από τα δέντρα.

3. Ελλείψεις : κρεβάτια, αναγνωστήριο και εργαστήριο.

Ακόμα πολλά παιδιά κοιμούνται κάτω, λόγω έλλειψης κρεβατιών. Εκτός από αυτό, το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει κάθε σχολείο να έχει από ένα αναγνωστήριο και εργαστήριο. Μέχρι φέτος δεν το έχουμε καταφέρει, λόγω έλλειψης χρημάτων.


Τους άκουσα με προσοχή και στο τέλος τους ζήτησα συγνώμη γι’ αυτή την κατάσταση και τους έδωσα υπόσχεση ότι θα ενημερώσω τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα γι’ αυτά τα προβλήματα, για αν βρούμε τη λύση, αν όχι για όλα, για μερικά από αυτά. Τους είπα κάτι παραπάνω, ότι αν δεν βρω λεφτά για να βελτιώσω τις συνθήκες διαμονής και μόρφωσης, θα αργούσα να πάω πίσω, κάτι που δεν τους άρεσε καθόλου.


Ένα είναι σίγουρο. Πρέπει να βρω λεφτά για τα παρακάτω που αναφέρω εδώ με σειρά.

Τα λεφτά για να τελειώσουν τα κτίρια : αναγνωστήριο και εργαστήριο (χημείας, φυσικής, και βιολογίας) 7.500,00 €
Τα λεφτά για μερικά κρεβάτια 5.000,00 €
Τα λεφτά για να τελειώσει το ορφανοτροφείο των μικρών παιδιών 10.000,00 €
Τα λεφτά για τα σπιτάκια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 5.000,00 €
Τα λεφτά για να τελειώσει το Δημοτικό σχολείο στην ενορία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου 5.000,00 €
Τα λεφτά για να τελειώσει το Δημοτικό σχολείο στην ενορία της Αγίας Παρασκευής 5.000,00 €
Σύνολο 42.500,00 €Να θυμηθείτε ότι για κάθε μήνα τα έξοδα του ορφανοτροφείου ανέρχονται σε 7.000,00 ευρώ τουλάχιστον (μισθός , φαγητό, μετακίνηση και φάρμακα). Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο και χρωστάω τρεις χιλιάδες ευρώ για το φαγητό. Το μηχάνημα για το νερό μας χάλασε και τώρα το κέντρο δεν έχει νερό. Χρειάζομαι χίλια ευρώ για ένα καινούργιο. Πέντε παιδιά από το ορφανοτροφείο μπήκανε φέτος στο μεγάλο πανεπιστήμιο της χώρας και πρέπει να τους βρω 2.500,00 ευρώ για τις σπουδές τους κάθε ακαδημαϊκό έτος.


Τα προβλήματα του Κέντρου αυξάνουν, όσο μεγαλώνει η εκκλησία μας. Οι άνθρωποι που ασπάζονται την Ορθοδοξία φέρνουν μαζί τους και τα προβλήματά τους, που δεν έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι. Η Εκκλησία που έχει διαπιστώσει αυτά τα προβλήματα, καλείται να βοηθήσει, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι το οικονομικό. Μέχρι σήμερα περιμένουμε από εσάς αλλά δυστυχώς το οικονομικό πρόβλημα μπήκε και σε πολλά σπίτια και εδώ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο. Εμείς στο Κέντρο θέλουμε να αρχίσουμε, αγοράζοντας ένα τρακτέρ για να μας βοηθήσει στα κτήματα που έχουμε για να σπέρνουμε καλαμπόκι και φασόλια. Αν καταφέρνουμε και εξασφαλίζουμε το φαγητό, νομίζω θα είναι μια μεγάλη ευλογία. Το δύσκολο είναι να βρούμε τα λεφτά για να το αγοράσουμε.


Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας βοηθήσετε όσο μπορείτε. Μπορείτε να μας στείλετε χρήματα με μια απλή κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ   ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 157/ 638642 -36


2. ALPHA BANK
  ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 298/002101-082098Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και Εύχομαι ο Χριστός και η Παναγιά να σας Ευλογούν καθημερινά.Σας ασπάζομαι

+

Πατήρ Ιωάννης Κιμπούκας

Ορθόδοξος Ιεραπόστολος Ουγκάντας

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ