ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ – ΟΥΓΚΑΝΤΑ (Σεβασμ. κ.κ. Ιωνάς)
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ LUWERO –NAKASONGOLA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
P.O. BOX 238 BOMBO – UGANDA


Τηλέφωνα : 0025677450670, 0025671588141

 

Νεότερα από την ιεραποστολή στην Ουγκάντα, κατόπιν επίσκεψης του π. Ιωάννη στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2005

 


Νοέμ. 2004 – Αθήνα.


Αδελφοί μου, με μεγάλη χαρά επικοινωνώ μαζί σας, τώρα που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα, για να σας πληροφορήσω για τις προσπάθειές μας και το έργο της Ιεραποστολής στην περιφέρεια Luwero – Nakasongola για την χρονιά αυτή που τελειώνουμε. Πριν από δύο χρόνια περίπου, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωνάς, με διόρισε εδώ αρχιερατικό επίτροπο.


Στην περιφέρεια αυτή είμαστε οκτώ ιερείς, δύο διάκονοι και δώδεκα υποδιάκονοι (κατηχητές). Έχουμε οκτώ ενορίες και εφτά σταθμούς (υποενορίες).


Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν σε συγκεκριμένες μόνο τέσσερις ενορίες και τρεις σταθμούς, δηλαδή την Κεντρική μας ενορία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στο Ντεγέα, του Αγίου Λουκά στο Καβόνγε, του Αγίου Σίλα στο Καλαγαλά, του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κασανά και οι σταθμοί Αγία Παρασκευή στο Λουνυολιά, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Γαβού και της Παναγίτσας στο Κιλεκά. Εκτός από τις δύο πρώτες ενορίες, οι άλλες και οι σταθμοί έγιναν με δικές μας πρωτοβουλίες και βέβαια με ευλογίες του Δεσπότου.

Βαπτίσεις :
1. Μεταμ/σεως Του Σωτήρος -150 άτομα
2. Αγίου Σίλα - 86 άτομα
3. Αγία Παρασκευή - 200 άτομα
4. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου - 200 άτομα
5. Αγίου Λουκά - 12 άτομα
6. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - 8 άτομα
7. Παναγίτσα - 55 άτομα

Πέντε δάσκαλοι στο Δημοτικό Σχολείο της Κεντρικής μου Ενορίας και εφτά καθηγητές του Γυμνασίου, Βαπτίστηκαν και αυτοί. Για μένα ήταν το γεγονός της χρονιάς, γιατί απέκτησα δώδεκα μορφωμένους συνεργάτες, κάτι που μου έλειπε όλα αυτά τα χρόνια στην Ιεραποστολή.

Θεία Λειτουργία και Θεία Ευχαριστία
Με τίμησε πολύ ο Μητροπολίτης με τις χειροτονίες : Πατήρ Αθανάσιος, Πατήρ Ισκοσοφάκης και Πατήρ Ευάγγελος, Τρία παιδιά μου για να με βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο. Για μένα ήταν μια ανακούφιση, γιατί πριν δεν ήταν δυνατό για μένα να ανταποκριθώ στις ανάγκες των πιστών. Θέλω ακόμα ιερείς γιατί η Κεντρική μου Ενορία τώρα θέλει τουλάχιστον δύο Ιερείς. Φέτος με τίμησε και πάλι ο Μητροπολίτης, όταν με ευλόγησε πρωτοπρεσβύτερο.

Γάμοι:
Συνολικά έγιναν δέκα γάμοι. Μεγάλο πρόβλημα η πολυγαμία για την Ιεραποστολή. Είναι μια παράδοση που θα αλλάξει σιγά, σιγά, ειδικά με νέα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην εκκλησία.

Παιδιά που γεννήθηκαν :
1. Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος - 25
2. Αγίου Σίλα – Καλαγαλά - 22
3. Αγία Παρασκευή - 30
4. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου - 37
5. Αγίου Λουκά - Καβόνγε - 12
6. Παναγίτσα - Κιρεκά - 19
7. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - 14
Από τα παιδιά που γεννηθήκανε, είναι όλα απόντα. Για να δηλώσουν τα παιδιά τους, είτε στην Εκκλησία, είτε στο Ληξιαρχείο, είναι κάτι καινούργιο γι’ αυτούς.


Θάνατοι :
1. Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος - 7
2. Αγίου Σίλα – Καλαγαλά - 11
3. Αγία Παρασκευή - 21
4. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου - 27
5. Αγίου Λουκά - Καβόνγε - 6
6. Παναγίτσα - Κιρεκά - 7
7. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - 6


Άλλα γεγονότα :
1. Για μετακινήσεις των Ιερέων και Κατηχητών, αγοράσαμε εφτά ποδήλατα και ένα μοτοποδήλατο. Αρχίσαμε και να δίνουμε επίδομα (δέκα ευρώ το μήνα) στους κατηχητές. Ο ρόλος τους στην Ιεραποστολή είναι μεγάλος, τη στιγμή που έχουμε ακόμη λίγους ιερείς και πολλούς ορθόδοξους σταθμούς.
2. Αγοράσαμε κτήματα για την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο και περισσότερη γη για το Μοναστήρι και για την ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

3. Ανοίξαμε ένα Δημοτικό σχολείο «ΣΩΤΗΡΑ ΧΡΙΣΤΟ» στην Αγία Παρασκευή με διακόσια παιδιά.
4. Το Δημοτικό σχολείο Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, άνοιξε ένα οικοτροφείο για να στεγάζει τα ορφανά της περιοχής (180)
5. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, αποκτήσανε Εξεταστικά Κέντρα.

Κτήρια :
1. Συνεχίστηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Σίλα στο Καλαγαλά και του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κασανά.
2. Κτίστηκαν δύο αίθουσες διδασκαλίας για το Δημοτικό, στην ενορία του Αγίου Λουκά.
3. Δύο κτήρια για το Γυμνάσιο στην ενορία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.
4. Δύο αίθουσες για το Δημοτικό στην ενορία Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος

Αγρόκτημα :
Αγοράσαμε τέσσερις ακόμα αγελάδες και τώρα έχουμε οκτώ. Το γάλα είναι αρκετό για το ορφανοτροφείο και δεν το αγοράζουμε πια. Έχουμε εξήντα γίδες και τα παιδιά του ορφανοτροφείου έχουν τη δυνατότητα να φάνε κρέας μια φορά στους δύο μήνες.

Ομάδες γυναικών :
Συνεχίστηκε η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι όπου χριστιανοί μιας ενορίας βοηθάνε ένα ανδρόγυνο κάθε μήνα να αποκτήσουν τα αναγκαία ενός σπιτιού, όπως : πιάτα, ποτήρια, κουβέρτες, κτλ. Πολλά σπίτια χριστιανών δεν έχουν ούτε αυτά τα αυτονόητα. Ο Ιερέας προσφέρει πενήντα ευρώ, αν τα έχει, για την κυρία του σπιτιού, ώστε να ξεκινήσει μια μικρή δουλειά.

Ομάδες Νεολαίας :
Οι νέοι της Ουγκάντα, γενικά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πολλά παιδιά είναι και γονείς στους εαυτούς τους. Ορφανά, φτωχά και χωρίς προστασία, πέφτουν Θύματα του AIDS. Φέτος πήραμε εκατό στο ορφανοτροφείο. Για να λειτουργεί το ορφανοτροφείο με πεντακόσια παιδιά, πρέπει εγώ να βρω εκατό χιλιάδες ευρώ το χρόνο (100.000,00 €) πολύ δύσκολο πράγμα για μένα. Οι νέοι όμως έχουν πέσει με τα μούτρα στην Ιεραποστολή. Συγκροτούν χορωδίες σε κάθε ενορία, γίνονται κατηχητές, συμβουλεύουν τους συνομηλίκους τους σε διάφορα θέματα που τους αφορούν.

Η Μονή :
Εδώ και δυο χρόνια βάλαμε μπρος για μια γυναικεία μονή στην επαρχία μας. Είναι επιθυμία της τοπικής εκκλησίας να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσει κανονικά μια μονή. Δώδεκα δόκιμες περιμένουν κάποιους να τις καθοδηγήσουν. Πήραμε μεγάλη γη για το μοναστήρι και περιμένουμε.

Το πρόγραμμά μας :
1. Ενορία του Αγίου Λουκά: Ανακαίνιση τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας – 5.000 ευρώ.
2. Ενορία της Αγίας Παρασκευής: Τέσσερες αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού σχολείου - 12.000€ Του Ιερού Ναού από 30.000€
3. Ενορία Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου: τέσσερες αίθουσες διδασκαλίας 12.000€ και Ιερού Ναού από 30.000€
4. Ενορία της Παναγίτσας – κτήμα 2.000€, Ιερού Ναού από 30.000€
5. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης – ένα δημοτικό σχολείο 12.000€
6. Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Κέντρο Υγείας στην μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχου μας Πέτρου – από 30.000€
7. Δημιουργία ενός χοιροστασίου για καθημερινά έξοδα του ορφανοτροφείου και των σχολείων - 5.000€
8. Αγορά τεσσάρων, ακόμη αγελάδων -2.000€
9. Αγορά ενός μεταφορικού μέσου για το ορφανοτροφείο – 13.000€

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους αυτούς που με βοηθάνε με τα παιδιά του ορφανοτροφείου, να συνεχίσουν όσο μπορούν, γιατί και ένα ευρώ, είναι μεγάλη προσφορά αγάπης για τα παιδιά αυτά.


Πώς μπορώ να βοηθήσω και εγώ;


Όπως ακριβώς και όλοι όσοι με βοηθάνε ,που «υιοθετούν» κατά κάποιο τρόπο ένα παιδί, -συγκεκριμένο παιδί με όνομα, που θα στείλει τη φωτογραφία του, το όνομά του και μια επιστολή ευγνωμοσύνης στον άνθρωπο που δεν γνωρίζει το ίδιο, αλλά είναι ο ευεργέτης του αφού του δίνει την ευκαιρία να μάθει γράμματα και να ζήσει!- αναλαμβάνοντας τα έξοδα ενός σχολικού έτους (σίτιση, διαμονή και δίδακτρα) που είναι 200 ευρώ.

Επίσης, μια βοήθεια όπως προσφορά πέντε ευρώ (δηλαδή το κόστος ένα ζευγάρι παπούτσι για ένα παιδί).

Ακόμη και οποιαδήποτε βοήθεια στα παιδιά αυτά είναι σημαντική γιατί όλοι μαζί μπορούμε να βοήθησουμε να ζήσουν όλο και περισσότερα παιδιά και να σκορπίσουμε την αγάπη μας, που απλόχερα μας προσφέρει ο Χριστός μας καθημερινά.

Ας αφήσουμε την αγάπη να φτερουγίσει και να πετάξει πέρα μακριά, στα παιδιά της Ουγκάντα, να τα φέρει κοντά μας και να τα ζεστάνει..


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με :

 • 1. Τον Πατήρ Ιωάννη Κιμπούκας
  Αθήνα τηλ. Κινητού 6946165599

 • 2. Rev. Fr. John Kibuuka
  Holy Tranfiguration Parish
  P.O. Box 238
  Bombo – Uganda
  Τηλ. : 0025677450670
  0025671588141

 • 3. Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας – Ουγκάντα
  Τηλ. : 0025641254522 ( Σεβασμ. κ.κ. Ιωνάς)


Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καθημερινά ο Χριστός και η Παναγία να σας ευλογούν σ’ αυτή την πρόσκαιρη γη και να σας αμείβουν χιλιαπλασίως στην αιώνια πατρίδα μας, καθώς επίσης και μετά των Αγίων ν’ αναπαύει τους κεκοιμημένους συγγενείς σας.


Σας ασπάζομαι+ Πατήρ Ιωάννης Κιμπούκας
Ορθόδοξος Ιεραπόστολος Ουγκάντας

Νεότερα από την ιεραποστολή στην Ουγκάντα, κατόπιν επίσκεψης του π. Ιωάννη στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2005

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ