ΜΕΣΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:
ΑΝΑΔΡΟΜΗ 25ΕΤΙΑΣ


«Δεύτε τέκνα ακούσατέ μου, φόβον Κυρίου διδάξω υμάς.» (Ψλμ. 33, 11)Η εικοσιπενταετηρίδα του σχολείου αποτελεί ευκαιρία για μια συνολική θεώρηση της πορείας του όλα αυτά τα χρόνια και της, όποιας, προσφοράς του στην Εκκλησία και την πολιτεία.


Ίδρυση: Το Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 330/2-4-1981. Εκείνη την περίοδο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν ο αείμνηστος Αθανάσιος Ταλιαδούρος και Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο μακαριστός Κλεόπας.


Κτιριακή υποδομή: Διδακτήριο και οικοτροφείο στεγάστηκαν ευθύς εξ αρχής, σε κτίρια που προσέφερε, άνευ ενοικίου, η τοπική Μητρόπολη.


Οι εγκαταστάσεις του Μ.Ε.Φ.Κ. βρίσκονται στην περιοχή «Καροπλεσίτικα» της Καρδίτσας. Στον αύλειο χώρο του βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού, όπου τελούνται οι καθημερινές ακολουθίες του σχολείου και γίνεται η πρακτική άσκηση των
ιεροσπουδαστών.
Καθ’ όλη την διάρκεια της 25ετούς λειτουργίας του Μ.Ε.Φ.Κ. έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται εργασίες βελτιώσεως και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμορφώθηκε και εξωραϊσθηκε ο αύλειος χώρος, επεκτάθηκε κατά πολύ και τελειοποιήθηκε ο Ιερός Ναός έτσι ώστε σήμερα να είναι αρτιότατος και να καλύπτει ικανοποιητικότατα τις λατρευτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου.


Πανήγυρις: Το Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καρδίτσας πανηγυρίζει την 11η Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Μηνά.


Διευθυντές – καθηγητές: Την 1η Σεπτεμβρίου 1981, πέντε μήνες μετά την δημοσίευση του ιδρυτικού Προεδρικού Διατάγματος, ξεκίνησε η λειτουργία του Μέσου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καρδίτσας.
Πρώτος Διευθυντής του σχολείου διετέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κλεόπας. Μετά τον θάνατό του (Σεπτέμβριος 1999), την Διεύθυνση του σχολείου ανέλαβε ο Δημήτριος Γ. Τέτσιος, θεολόγος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, έως της συνταξιοδοτήσεώς του (31 – 8 - 2004). Από τότε την Διεύθυνση έχει αναλάβει ο γράφων, Χρήστος Γ. Καλαντζής, φιλόλογος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.


Ο πρώτος καθηγητής που ανέλαβε υπηρεσία (1 – 9 – 1981) στο Μ.Ε.Φ.Κ. ήταν ο αείμνηστος Νικόλαος Γαλανός του Παύλου, φιλόλογος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ο οποίος και σήκωσε ουσιαστικά το βάρος της έναρξης και παγίωσης της λειτουργίας του νέου σχολείου.
Εκτός του αειμνήστου Νικολάου Γαλανού, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, σύμφωνα με το Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων, έχουν διδάξει  στο ΜΕΦΚ από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσεως (της Εκκλησιαστικής ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμοι, αποσπασμένοι, διατεθέντες, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι) είναι, με σειρά αναλήψεως υπηρεσίας, οι εξής:

Ευάγγελος Πέτσας, Ε. Αποστολόπουλος, ο αείμνηστος Θεοφάνης Φυσέκης, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ντζάθας (ο νυν Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής), Αναστάσιος Βαλατσός, αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κούτσουρας (ο νυν Διευθυντής του Μέσου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Κατερίνης), Ιωάννης Γιολδάσης, Δημήτριος Τέτσιος,  Αγγελική Μυλωνά, Ηλίας Καπέλας, Κωνσταντίνος Μωϋσόγλου, Κωνσταντίνος Παπαντώνης, Τριαντάφυλλος Πασσιάς, Γεώργιος Λώλης, Μαρία Σούφρα, Κωνσταντίνος Φινάλης, Δημήτριος Δημάκης, Πέτρος Κόρδας, Εμμανουήλ Ντουσάκης, Παναγιώτα Κουτσούκη, Ευαγγελία Παπανικολάου, Ασημίνα Σαρδέλλη, Ζαχαρίας Γοντικάκης, Νικόλαος Ντόντος, Γεώργιος Στάμος, Χρήστος Καλαντζής, Κωνσταντίνος Μπαλάφας, Ευάγγελος Γκίκας, Νικόλαος Παππάς, Παρασκευάς Χατζηπαρασκευάς, Νεκταρία Κούτχια, Χρήστος Μπανάς, Χρήστος Ζιώγας, Γεωργία Στούμπανου, Δήμητρα Χριστοπούλου, Πολυξένη Αντωνοπούλου.


Σχολική Εφορεία: Πρόεδροι της Σχολικής Εφορείας του Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας έχουν, μέχρι σήμερα, διατελέσει οι τρεις Μητροπολίτες που εποίμαναν την Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος κατά τα τελευταία 25 χρόνια καθώς και οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος κατά την τοποτηρητεία τους στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος στις δύο περιόδους χηρείας του τοπικού Μητροπολιτικού Θρόνου. Μέλη της Εφορείας έχουν διατελέσει επίλεκτοι πολίτες της Καρδίτσας.


Η σημερινή Σχολική Εφορεία του Μ.Ε.Φ.Κ. απαρτίζεται από τους:


Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, ως πρόεδρο,

κ. Βαϊα Μπακαλάκου, Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, ως αντιπρόεδρο,

κ. Αχιλλέα Ευθυμίου, συνταξιούχο Λυκειάρχη, ως ταμία,

κ. Χρήστο Μπαλτά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ως μέλος και

κ. Βάιο Τσουκνίδα, έμπορο, ως μέλος.


Μαθητές: Σ’ αυτές τις δυόμιση δεκαετίες εμπιστεύθηκαν το Μ.Ε.Φ. Καρδίτσας για την εκπαίδευση κληρικών ή υποψηφίων κληρικών τους πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος: Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Τρίκκης και Σταγών, Σταγών και Μετεώρων, Λαρίσης και Τυρνάβου, Δημητριάδος και Αλμυρού, Φθιώτιδος, Καρπενησίου, Χαλκίδος, Φωκίδος, Άρτης, Παραμυθίας Φιλιατών και Γηρομερίου, Ιωαννίνων, Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Γρεβενών, Σερβίων και Κοζάνης, Κυδωνίας και Αποκορώνου, Κυθήρων, Κερκύρας και  Παξών κ.ά.


Συμπληρώνοντας λοιπόν 25 χρόνια λειτουργίας το σχολείο μας δεν μπορεί παρά να ατενίζει το μέλλον με διάθεση αγωνιστική έτσι ώστε, είτε με την μία είτε με την άλλη μορφή, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να συνεχίσει τον αγώνα και την πορεία του προς το συμφέρον πολιτείας και Εκκλησίας, δηλαδή προς το συμφέρον του λαού μας και φυσικά, προς δόξαν Χριστού.

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ