Ο όσιος Κόνων (5 Μαρτίου)
Έχει τον όσιο Κόνωνα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ασκήτευσε στην περιοχή του Ακάμα, ολίγα χρόνια μετά τον θάνατο του αγίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου. Ένα φως, φως ιλαρό μέσα στην ασέληνη νύχτα της πρωτοχριστιανικής Κύπρου υπήρξε με την όλη ζωή του η άγια αυτή μορφή, Φως πίστεως και αγάπης, Φως παραδειγματικής υπακοής στον Θεό και αγωνιστικότητας. Φως αρετής. Μια γρήγορη ματιά στη ζωή του θα μας το βεβαιώσει.
Την εξετίμησε και την αγάπησε. Αγάπησε την εγκράτεια, την αγνή ζωή κατά το θέλημα του Θεού, την αρετή. Ο πόθος γι' αυτή τη ζωή θέριεψε μέσα του την απόφαση, νέος ακόμη, νεότατος, να φύγει από το σπίτι του και να εγκατασταθεί σε μια σπηλιά μακριά από το χωριό του. Εκεί ο αγνός νέος προσπαθεί κι αγωνίζεται να ζει την κάθε μέρα σε μια συνεχή θεϊκή ανάταση. Με εφόδια την προσευχή, την προσεκτική μελέτη του λόγου του θεού, και την ανάλογη περισυλλογή φροντίζει ο όσιος μέρα με τη μέρα να αυξήσει τα πνευματικά αγαθά της Βασιλείας του Θεού και σιγά-σιγά να αποκτήσει τις αρετές που ο Θεός ζητά ως ορό από τον καθένα για να του χαρίσει τα αγαθά αυτά, που του χρειάζονται για τους κατοπινούς του αγώνες. Τα λόγια του Κυρίου «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού...». (Ματθ. στ', 33) είναι συνεχώς μπροστά στα μάτια του. Και τα λόγια αυτά αγωνίζεται να κάμει βίωμα του.
Η κατάσταση αυτή δεν ξέφυγε από το διορατικό και σπλαγχνικό μάτι του μεγαλόκαρδου ασκητή, Τα λόγια του Κυρίου «ασθενής ήμην και επεσκέψασθέ με» στριφογυρίζουν στο μυαλό του συνέχεια και τον οδηγούν ύστερα από συνεννόηση και με τους άλλους συμμοναστές να αποφασίσουν να ετοιμάσουν κάποιο χώρο έξω από τα κελιά της Μονής των για παραμονή και θεραπεία. Με σύνθημα την αγάπη «που μακροθυμεί, χρηστεύεται... ου φυσιούται ουκ ασχημονεί, ού ζητεί τα εαυτής... αλλά πάντα στέγει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει, την αγάπη που ουδέποτε εκπίπτει» έστησαν κοντά στον τόπο της διαμονής τους ένα υποτυπώδες νοσοκομείο και γηροκομείο για εξυπηρέτηση των πονεμένων και ασθενών χριστιανών. Το πρώτο στην Κύπρο νοσοκομείο, το γνωστό Πτωχείο. Το ευλογημένο αυτό ίδρυμα, της αγάπης το ίδρυμα, συνέχισε για πολύ καιρό τη λειτουργία του και την προσφορά του από τους μαθητές του αγίου και μετά ακόμη από τον θάνατο του οσίου. Η φήμη του ιδρύματος αυτού διατηρήθηκε ζωηρά επί πολλά χρόνια. Όταν μάλιστα κάποτε ο υδραγωγός του Πτωχείου χάλασε, όπως μας αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος, αυτός, ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέλαβε με έξοδα ιδικά του, την ανανέωση του. Πόσα δεν κάνει, αλήθεια η καλοσύνη κι η αγάπη στη ζωή μας. Τι θα ήταν ο κόσμος, αν η αγάπη η χριστιανική κατεύθυνε τις σκέψεις και τις καρδιές των ανθρώπων... Ο χριστιανισμός δεν είναι μόνο ωραία λόγια και ελκυστική διδασκαλία. Είναι και πράξη. Γι' αυτά λέμε ότι η ορθοδοξία πρέπει να είναι και ορθοπραξία. Τότε και μόνον τότε θα είναι δυνατό να αναγεννήσει τη δύστυχη κοινωνία μας. Οι λέξεις ορθοδοξία-ορθοπραξία είναι καιρός να γίνουν σύνθημα ζωής. Ανθρώπους έμπρακτης αγάπης και ζωής χρειαζόμεθα και σήμερα. Ανθρώπους αγάπης αληθινής και ανιδιοτελούς. Με τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης αξίζει να ασχολούνται τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Σωματεία, αν πραγματικά ποθούν να ολοκληρώνουν τον σκοπό της ύπαρξης τους συμπληρώνοντας με τούτο τον τρόπο και τον ιδιαίτερο σκοπό, που έθεσαν κατά την ίδρυση και λειτουργία τους. Τότε η ορθοδοξία
μας θα μπορεί δίπλα σε τούτο το όνομα της να βάλλει και τη λέξη ορθοπραξία και
να είναι φως και παράδειγμα αληθινής χριστιανικής ζωής.
Θαύματα θεραπείας διαφόρων ασθενειών.
Ναοί προς τιμή του Αγίου υπάρχουν στον Ακάμαντα και τα χωριά της Πάφου Χούλου και Κισσόνεργα.
|
|