ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ     ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 

 

Σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε μια προσέγγιση σε αυτά που υπήρχαν μέχρι σήμερα από την εποχή του χριστιανισμού, και σε αυτό που τώρα οι εκφραστές της νέας τάξης προσπαθούν παγκοσμίως να δημιουργήσουν και που την αποκαλούν ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. 


Έχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά δημιουργείται μια αντιστοιχία ενός καινούργιου τρόπου ζωής σήμερα, σε σχέση μ` αυτό τον τρόπο ζωής που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ειδικά αυτό συμβαίνει την τελευταία δεκαετία και όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο συγκεκριμένο και αποδεκτό. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με την σειρά. 

 

1. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ.     2. ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Οι ορθόδοξη χριστιανοί γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή. Έτσι τιμούν και τον Άγιο της ημέρας που γιορτάζουν και που είναι και προστάτης στους. 
Οι νέα εποχή καθιερώνει την παγκόσμια ημέρα για να τιμήσει διάφορες εκδηλώσεις του βίου των ανθρώπων. Καμία αναφορά στον Θεό ή στα θεία. 
Έχουμε συνεχεία απρόσωπες εορτές, γενικές αναφορές κλπ. 

 

3. ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ     4. ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 

Η Καινή Διαθήκη είναι η καινούργια διαθήκη μεταξύ του Ιησού Χριστού και των ανθρώπων. 
Έγινε την εποχή που η ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν στις δόξες της. Και επικρατούσε παντού ειρήνη για χρόνια. 


Τα έθνη ήταν ενωμένα κάτω από την κεντρική εξουσία της Ρώμης όπου κυβερνούσε ένας αυτοκράτορας και όλοι μπορούσαν να γίνουν Ρωμαίοι Πολίτες. 
Η νέα εποχή είναι κάτι αντίστοιχο. Υπάρχει η ευρωπαϊκή ένωση, με κοινά σύνορα, κοινό νόμισμα, κοινή οικονομία. 


Στις χώρες τους οι άνθρωποι δεν επικαλούνται με το εθνικό τους όνομα πάντα, αλλά αναφέρονται σαν πολίτες. 
Π.χ. Είμαστε πολίτες της χώρας, θα μας μιλήσει ο πολίτης της Αθήνας ο Κύριος Τάδε κλπ. Υπάρχει μια καινούργια φρασεολογία όπου από την μια μεριά είναι ο πολίτης και από την άλλη ο αλλοδαπός. 


Ο αλλοδαπός μετα από μερικά χρόνια έχει το δικαίωμα - όπως συνέβαινε και στο ρωμαϊκό κράτος να απόκτηση την ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη – να πολιτογραφηθεί ευρωπαίος πολίτης. 
Σε λίγο θα υπάρξει και κοινή αστυνομία, κοινό φορολογικό σύστημα, ίσως και κοινός στρατός. 

 

5. ΠΑΛΙΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ     6. ΝΕΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ 

Όταν την ημέρα της Πεντηκοστής ιδρύθηκε η Ορθόδοξη εκκλησία, και στην συνεχεία στους αιώνες που πέρασαν καινούργιες εκφράσεις με νέο περιεχόμενο άρχισε να κατακλύζει τις σκέψεις των ανθρώπων. 


Αγάπη, ταπείνωση, διακονία, συμπόνια, ελεημοσύνη, πατερικότητα, ευαγγέλιο, δικαιοσύνη του Θεού, αγιασμός, Αγιον φως, θαύματα, θεοπτίες, σημεία, προφητείες, άκτιστο φως, ενέργειες αγίου Πνεύματος, κόλαση, παράδεισος, βασιλεία των ουρανών, έρημος, γέροντας, μοναχισμός, σκήτη, ησυχαστήριων κλπ έγιναν καθημερινές λέξεις εκατομμυρίων ανθρώπων. 
Ένας καινούργιος πολιτισμός γεννήθηκε με ένα αγιοπνευματικό τρόπο ζωής που έβγαλε χιλιάδες αγίους. 


Σήμερα αν παρατήρηση κάποιος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καινούργιες εκφράσεις είτε στην εφημερίδες είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε από χείλι διαφόρων επισήμων, είτε στα βιβλία τα σχολικά και αλλού υπάρχει ένα κωδικοποιημένο λεξιλόγιο που προωθεί αυτό τον νέο είδος πολιτισμό. 


Σας θυμίζουν κάτι τα παρακάτω λόγια ή εκφράσεις; 
Νέα τάξη πραγμάτων, ο μεγάλος αδελφός, παγκόσμιο χωριό, πολύ - πολιτισμική κοινωνία, νέα τεχνολογία, έξυπνες κάρτες, παγκοσμιοποίηση, θρησκευτικοί διάλογοι, νέα δεδομένα, νέα πολιτική, νέα σύνορα, νέα εποχή στο τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες μιας χώρας, ανεκτικότητα κλπ.

 
Έτσι λοιπόν με τις νέες αυτές φράσεις δημιουργείται σταθερά μια νέα πολιτιστική αλλαγή στο τρόπο σκέψεις των ανθρώπων από όλα τα στρωματά και τις τάξεις. 
Οι άνθρωποι μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά από ότι μέχρι σήμερα, και σαν συνέπεια αυτό έχει να δημιουργούνται διαφορετικοί τρόποι ζωής, με νέα ήθη και έθιμα, σαφώς στους αντίποδες του ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού που ξέραμε μέχρι σήμερα. 

 

7. ΒΑΣΙΛΕΥ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ..     8. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ 

Όλοι μας φυσικά γνωρίζουμε την προσευχή του Αγίου Πνεύματος. 
Βασιλεύ ουράνιε Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο Πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός… 


Αυτό βέβαια που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του σύστημα του «πανταχού παρόν» που το προπαγανδίσει η νέα εποχή σαν τον μεγάλο αδελφό. 


Το σύστημα μιμείται ή προσπαθεί να αντιπαραβάλει την δική του εκδοχή στον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του ορθόδοξου πολιτισμού. 


Και επειδή ξέρουμε ότι όπου υπάρχει το άσπρο υπάρχει και το μαύρο, ή όπου υπάρχει το ένα υπάρχει και το αντίθετο του, σκέφτηκαν μια και τώρα αφού έχουν τον τρόπο να το κάνουν, να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου θα βρίσκονται παντού, να παρακολουθούν τα πάντα. 
Κάμερες λοιπόν παντού, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις τράπεζες, στις γωνιές, στα εμπορικά κέντρα, στους χώρους διασκεδάσεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ξενοδοχεία, στην τηλεόραση, στα τηλεπαιχνίδια και αλλού. 
Τα κινητά όπως λένε τα παρακολουθούν, ακόμη και αν είναι κλειστά. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε, να βγάζουμε την μπαταρία. Εξάλλου κάθε κινητό έχει ένα μοναδικό παγκόσμιο αριθμό μέσα στην καρδιά του. 
Στην Καινή Διαθήκη γράφει. Μην κρίνεται για να μην κριθείτε. Το σύστημα λέει της Νέας Εποχής. 


Απολαύστε τους άλλους, παρακολουθήστε τους, στις πιο προσωπικές τους στιγμές. 
Να τους κρίνεται και να τους κατακρίνεται. Ψηφίστε!!! 
Όχι μόνο αυτούς που βλέπετε με τα μανίας μέσα στη τηλεόραση, αλλά και τους έξω, αυτούς που βλέπετε κάθε μέρα. Την μάνας σας, τον συνάδερφο σας, τον γείτονα σας. 
Μην ακούτε τα λόγια του Χριστού που λένε, ότι οποίος καλύψει αμαρτίες του πλησίον, ο Θεός καλύπτει και τις δικές σου αμαρτίες. 
Το σύστημα . το νέο πολιτιστικό μοντέλο θέλει ρουφιάνους και ηδονοβλεψίες. 
Το σύστημα θέλει μεγάλα αυτιά να ακούνε και να μιλάνε πολύ. Θέλουμε να τα μαθαίνουμε όλα. Να ξέρουμε τα πάντα. Να πληρούμε τα πάντα γύρω μας. 
Το πνεύμα της Νέας εποχής στηρίζεται στις πληροφορίες που θα συλλέξουμε για τους άλλους. Και για να προστατευτούν οι πολίτες θα υπάρχει για εσάς η Ανεξάρτητη αρχή. 


Πάνω από όλα η Αρχή. 


Όπως λέμε «Εν Αρχή ήταν ο Λόγος». 
Ο μεγάλος αδελφός έχει και τα παρακλάδια του. Η νέα εποχή με τους τρόπους της και τους μηχανισμούς που διαθέτει έχει καταφέρει να φτιάξη και το προφίλ του κάθε ανθρώπου καταναλωτή. 


Από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς μπορεί κάποιος που θα θέλει να μάθει της συνήθειες σου να το καταφέρει πολύ εύκολα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα. 
Εάν το ψυγείο σου ειναι άδειο θα πρέπει να το γεμίσεις. Θα πας λοιπόν στο σούπερ μάρκετ. 
Εκει θα σου προτείνουν να δεχτείς μια κάρτα δωρεά, που αν την χρησιμοποιήσεις θα έχεις έξτρα βαθμούς στα προϊόντα σου εξασφαλίζοντας ένα οικονομικό όφελος. Περνώντας λοιπόν από το ταμείο του καταστήματος δίνεις πρώτα την κάρτα σου στο ταμεία που την περνά από ένα μηχάνημα που μπορεί να την διαβάσει και στην επιστρέφει. Κατόπιν χτυπά τα προϊόντα και στο τέλος σου πιστώνει κάποιο πόσο από τους έξτρα βαθμούς που κέρδισες. 
Ταυτόχρονα όμως με την προσωπική σου και μοναδική αυτή κάρτα που έχεις βλέπει και τις διατροφικές σου συνήθειες. Και όπως λέει ένας σοφός είμαστε αυτό που τρώμε. Τα σχόλια περιττεύουν ειδικά εάν είναι σαρακοστή. 


Εάν όμως έχεις και αυτοκίνητο θα πάς στο πρατήριο βενζίνης. Εκεί λοιπόν σε περιμένουν άλλες κάρτες, πάλι με έξτρα βαθμούς. Βάζοντας καύσιμα ξέρουν και πόσο καύσιμο χαλάς το μήνα εάν το αυτοκίνητο το χρησιμοποιείς πολύ ή λίγο. 


Ένα τώρα κανείς και ταξίδια και αυτό μπορούν να το δουν αφού τα διόδια είναι ηλεκτρονικά για αυτούς που το θέλουν, είτε αγοράζοντας κάρτα διοδίων από τα διόδια, είτε βάζοντας τον ηλεκτρονικό πομπό στο μπαμπρίζ του αυτοκίνητου σου. Μόλις περνάς τα σημεία των διοδίων αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό και σου έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι. 
Βέβαια για να κάνεις όλα αυτά χρειάζεσαι χρήματα. Και που θα πάς να πάρεις χρήματα; Από την τράπεζα βέβαια. 


Ειδικά σε αυτούς που τα λεφτά τους μπαίνουν ΄κάθε μήνα στο λογαριασμό τους στην τράπεζα που αυτοί επέλεξαν τα πράγματα ειναι ακόμη πιο περίεργα. 
Ξέρουν λοιπόν ποσά χρήματα τραβάς και σε πια ημερομηνία. Και εάν τα τραβάς όλα τις πρώτες μέρες του μήνα ή το μισθό σου τον αφήνεις μέσα βγάζουν και τα ανάλογα συμπεράσματα όπως καταλαβαίνεται. 

 

9. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑΣ     10. Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 

Ο Χριστός ευλόγησε το Γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας. 
Η εκκλησία μας ευλογεί το μυστήριο του Γάμου. Και στις ευχές που λέει αναφέρει, για αμόλυντο γάμο, για πολλά παιδάκια, για πνευματική επαφή. Και αφού ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος ας μην χωρίζει. 


Λέει και το άλλο ότι έσονται εις σάρκα μια, είναι λοιπόν οι σύζυγοι ένας άνθρωπος. 
Με αυτόν τον τρόπο ζωής μεγάλωσαν οι προγονοί μας, οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. 
Η οικογένεια ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, που έβγαλε από τα σπλάχνα της ήρωες, εθνομάρτυρες, επιστήμονες, δάσκαλους, πατριάρχες κλπ. 


Την αγάπη, την συμπόνια, την κατανόηση, την αποδοχή, τον σχηματισμό της προσωπικότητας του ανθρώπου η οικογένεια του την παρέχει, και την διαμορφώνει. 
Το πρότυπο του πατέρα και της μητέρας οι σαφής διαχωρισμοί των ρόλων έδωσαν τα πρότυπα της αξίας που λέγεται ελληνική οικογένεια. 


Και τα πρότυπα της Νέας εποχής ποια είναι; Δεν είναι οι μονογαμικές οικογένειες, αυτές οι οικογένειες όπου μόνο ένας μέλος των γονιών, και πιο πολύ η μητέρα μεγαλώνει τα παιδία της; Κοιτάξτε στην Ευρώπη π.χ στην Αγγλία πόσες τέτοιες χιλιάδες οικογένειες υπάρχουν. 
Καθημερινά βλέπουμε στην ΜΜΕ οικογένειες που αποτελούνται από το ίδιο φύλλο, να μεγαλώνουν, παιδία!! 


Τι πρότυπο να πάρουν αυτοί οι νέοι; 
Και βέβαια τα διαζύγια, μάστιγα του σημερινού κόσμου. Με το παραμικρό χωρίζουν για το τίποτα. Με τις πρώτες ευθύνες, με τα οικονομικά προβλήματα, με το ξεμυάλισμα των γονιών και συγγενών, τα διαλύουν όλα. 


Η ιερότητα του γάμου δεν ευνοείται στο πολιτιστικό πρότυπο της Νέας Εποχής. Το σύστημα θέλει ανάπηρους ανθρώπους, συναισθηματικά εξαρτημένους, διαλυμένους ψυχολογικά. Τα πρότυπα που προβάλει παντού ειδικά στις σειρές στην τηλεόραση είναι. Χρήμα, μοιχεία, απόλαυση, καλοπέραση, ανευθυνότητα, αθεοφοβία, «δεν δίνω λογαριασμό σε κανένα». 
Στην κένωση του εαυτού μας για να δεχτούμε τον άλλο προβάλλει τον εγωισμό. 
Στο «εμείς» της οικογένειας στηρίζει το εγώ. Το αυτοκίνητο μου, ο τραπεζικός μου λογαριασμός, το σπίτι μου, το εξοχικό μου, οι παρέες μου, οι διακοπές μου και τόσα αλλά. 
Ο γάμος θέλει υπομονή, καρτερικότητα, συγκατάβαση στην προσωπικότητα του άλλου. 
Ο γάμος είναι περισσότερο πνευματική υπόθεση γιατί ζεις με τον χαρακτήρα του αλλού και όχι μόνο με τα κτιστά του. 


Ο τρόπος ζωής που διαμορφώνει η νέα εποχή θέλει να σε κάνει να ζεις με τα υλικά και μόνο μέσα. 
Έτσι καλός γάμος είναι αυτός που έχει χρήμα, μεγάλα σπίτια, έντονες απολαύσεις, ματαιοδοξία και προβολή προς τους άλλους, αξιοπρεπή επαγγελματική καριέρα και από τους δυο κλπ. 
Και ενώ τα έχουν όλα αυτά χωρίζουν. 


Χωρίζουν έχοντας πολλές φορές μίσος και εκδίκηση στην καρδιά τους. 
Δεν τους σώνουν ούτε τα μεγάλα σπίτια ,ούτε οι καλές οι καταθέσεις. 
Γιατί αυτά δεν είναι η προϋπόθεση για να κρατήσεις ένα γάμο. 


Ένα γάμο χωρίς Χριστό.

Όταν ρώταγαν τον γέροντα Παΐσιο, ποιες είναι οι προϋπόθεσης για να κανείς ένα ευτυχισμένο γάμο δεν σου έλεγε, ούτε εάν τελείωσες τον στρατό, ούτε εάν έχεις καλή εργασία, ούτε εάν έχει προίκα η νύφη. Ο ευλογημένος γέροντας σου έλεγε εάν έχεις κοινό πνευματικό. 


Εάν έχεις Ιησού Χριστό. Γατί ο Πνευματικός όπως μας έλεγε, παίρνει τα δυο ξυλαράκια και τα τρίβει μεταξύ τους μέχρι να φύγουν τελείως οι διάφορες εσοχές που θα είχαν. Γιατί ο γάμος είναι πνευματική υπόθεση. 


Και σαν πνευματική υπόθεση θέλει φόβο Θεού. 
Κάτι που η νέα εποχή επιμελώς προσπαθεί να το λησμονήσει στην μνήμη του ανθρώπου. 
Και τα θύματα είναι τα παιδία πάντα. Για αυτό γεμίσαμε ναρκωτικά. Χάσαμε τις άξιες μας και δεχτήκαμε νέες άξιες. 


Ας επιστρέψουμε πίσω λοιπόν να πιούμε από το ανόθευτο και γάργαρο νερό της παράδοσης μας, αυτά που κληρονομήσαμε ας μην τα πετάξουμε στο δρόμο, ας επιστρέψουμε στους εαυτούς μας για να κάνουμε μια ορθόδοξη αρχή. 

 

ΒΛΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
12-06-2002

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ